Unutsanız da, Unutmayacağız

Hem Alzheimer hastası olan kişi hem de hastanın bakımını üstlenen yakınları bu yeni sorumuluk neticesinde yaşam planlarını değiştirmek zorundadırlar.

Çünkü 24 saat boyunca hem ruhen hem de bedenen zorlanırlar. Özellikle aileden Demanslı birine bakan kişiler enerjilerinin, güçlerinin kayba uğradığını ve toplumdan dışlandıklarından şikayetçiler.

Üstüne birde gurbet ekleniyorsa bu durumu dahada zorlaştırıyor.

Demans konusu artık kamu tarafından bilinmektedir ve Demans hasta ve yakınları için mevcut olan bakım standartları genişletilmiştir.

Nitekim bu durum yaşlı göçmen kökenli hastalara ve aile yakınlarına pek erişememiştir.

En önemli erişim engellerinin başında dil problemi gelmektedir. Bunun yanı sıra sağlık veya sosyal hukuk hakkında bilgisizlik, kültürler arası yetersiz bakım kurumları ve bakıcılar büyük bir etken olarak sıralandırılabilinir.

Demans hastaları hastalığın seyri ilerledikçe almanca dilini unutmaya başladığı için ana dilinde teşhis, bakım ve bakıcılara ihtiyaçları vardır.
Bunun içinde günümüzde mevcut olan standart bakım ve programlar, hasta ve hasta yakınlarımıza uygun görülmemektedir.

Göçmen Demans hasta ve hasta yakınlarına hitaben bulunan bazı program ve projeler malesef bu konuda yetersiz kalmaktadır.

İşte bu durumda Türk Alzheimer Derneği devreye geçerek Belediye ve Kurumları ''Alzheimer/Demans ve Göçmenlik'' daha duyarlı hale getirmek için önemli bir misyon üstlenmistir.

Köln'de bulunan tüm Türk kuruluşlar, dernekler, ticari alanda iş sahipleri, egitim kurumları hükümet ve yerel yönetim ile birlikte “unutsanız da unutulmayacağız" adı altında bir pilot proje başlattık.

Bu projemizde ki temel amaç Alzheimer/Demans hasta ve yakınlarını topluma entegre etmek, onlara özel olanak ve seçenekler sağlamak ve toplumumuz da dışlanarak değil de, birlikte iç içe bilinçli yaşama koşulları sunmak ve kalıcı bir şekilde değiştirmek istiyoruz.

Restorantlar'dan, Marketlere, Doktorlardan, Bakıcılara, Öğrencilerden Akademisyenlere, Sanatçılardan Fotoğrafcılara, Derneğinden Komşusuna kadar tüm halkımızı duyarlılığa ve katkıda bulunmaya davet ediyor, temsil teşkil ediyoruz.